19.6.08

Otvoritev instalacije Trubarjeva minuta


Otvoritev v sredo, 18. junija, v Kazematah na Ljubljanskem gradu je minila v prazničnem vzdušju, saj smo po mesecih trdega dela vseh sodelujočih javnosti prvič predstavili instalacijo Trubarjeva minuta.
Čestitke vsem avtorjem!



_______________________________________________

12.6.08

Trubarjeva minuta



18. junij – 3. avgust 2008
Ljubljanski grad, Kazemate
www.famulstuart.si/trubar

Vabimo vas na otvoritev razstave v sredo, 18. junija ob 19:00 uri

Aktivna prostorska instalacija o preizpraševanju, prepletanju rojstva, religije, smrti ter fikcije si za izhodišče jemlje 500-letnico rojstva Primoža Trubarja. To obletnico avtorji razumejo kot priložnost za raziskovanje Trubarjevega pomena v sodobnosti ter za preizpraševanje metod tvorbe zgodovine, saj taista zgodovina definira našo sedanjost.
Skozi projekt veje ideja dela Primoža Trubarja kot inspirativnega trenutka, kot napoved kopije, ki danes deluje kot osnovni gradnik informacijske ekonomije, v kateri pa je, podobno kot v Trubarjevem času, ogrožena svoboda izražanja. Instalacija z aktivnim vključevanjem obiskovalcev v reinterpretacijo zgodovinskih kontekstov sproža vprašanja o meji med realnim in fiktivnim v povezavi z zgodovino.

Avtorica: Metka Pretnar
Sodelujoči avtorji: Cym, Matej Kobav, Luka Prinčič, Domen Šega
Alja Drame, Mateja Duljak, Ajda Es, Katra Hafner, Meta Kordiš, Tina Krajnc, Ana Lihteneker, Mateja Lukežič, Špela Nebec, Sabina Novak, Iva Renčelj, Janja Rudolf, Pila Rusjan, Miha Sitar, Nika Šajn, Tina Tavčar, Maja Vovk, Jure Teržan

Produkcija: KD Galerija GT in Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart
V sodelovanju s Festivalom Ljubljana
Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, Intra Lighting d.o.o., ŠOU v Ljubljani. Projekt so podprli: Comtron d.o.o., Dobra vibra, Elmont Bled d.d., Femoris d.o.o., Henkel Slovenija d.o.o., Javor Pivka d.d., Neon barič d.o.o., Program IN d.o.o., Sitar d.o.o., Starman d.o.o.
_________________________________________

11.6.08

Famul v Celici


Eva Nina Cajnko
Animal Spirit
in
Eva Pantelič
Samo-Svoja


Galerija Srečišče, hostel Celica, Metelkova, Ljubljana
10.6. - 20. 6. 2008
Otvoritev 10.junija 2008 ob 20. uri.

vest na Vesti:
http://www.vest.si/2008/06/15/animal-spirit-in-svoje-glava/
_______________________________________________

3.6.08

Izbor video del iz zbirk Moderne galerije

na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart

Vabimo vas na otvoritev razstave v četrtek, 5. junija ob 19.00 uri.

Ema Kugler, iz filma Phantom

Nacionalna zbirka videa in novih medijev v Moderni galeriji sistematično nastaja že deset let in hrani reprezentativna dela najpomembnejših medijskih umetnikov v Sloveniji. Predstavljena bodo dela naslednjih avtorjev: Zemira Alajbegović in Neven Korda, Borghesia, Vuk Ćosić, Ema Kugler, Franc Purg, Apolonija Šušteršič
Kustos razstave: Igor Španjol

Razstava je odprta do 27. junija. Ravno tako do tega datuma je odprta tudi Čitalnica Moderne galerije, kjer so predstavljeni katalogi, knjige in časopisi, ki jih je izdala Moderna galerija od leta 1990 do danes.
Tako razstava kot tudi čitalnica sta del serije dogodkov Gostimo Moderno galerijo!, ki so jo v času obnovitvenih del in zaprtja Moderne galerije sprožile nekatere ljubljanske galerije.

Razstavo si je mogoče ogledati pon. – čet. 10.00 – 16.00, pet. 10.00 – 15.00
Za skupine je ob predhodnem dogovoru možen ogled tudi izven navedenih ur.
_________________________________________