22.10.08

Produkcijski delavnici risane animacije ter stop motion tehnike

Kako narediti animirani film
Uvodno srečanje za obe delavnici bo v sredo, 12. novembra ob 18.00 uri



Maraton, Spela Cadez in Izabela Plucinska

Že četrto leto vas Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka vabi na produkcijske delavnice animiranega filma, na katerih izbrani domači avtorji prijavljenim udeležencem odkrivajo osnovne in nadaljevalne postopke dela na kratkometražnem animiranem filmu.
Letos organiziramo dve delavnici, ki bosta potekali ena za drugo, tako da se lahko po želji udeležite obeh delavnic. Obe delavnici sta sestavljeni iz krajšega teoretičnega in daljšega praktičnega dela. Na poti do končnega izdelka se boste na vsaki delavnici srečali z izdelavo story boarda ali snemalne knjige, s spoznavanjem zakonitosti animacijske tehnike ter oblikovanjem likovne podobe.

Delavnica klasične risane animacije
17. - 21.11. 2008
Delavnica bo osredotočena na klasične risane tehnike animacije, vaše like boste lahko oživljali na papirju ali risalnih tablicah.
Delavnico bo vodil Grega Mastnak, med drugim avtor animirane serije Bizgeci ter prejemnik nekaj nagrad na področju animiranega filma.

Delavnica stop motion tehnike
24. - 28.11. 2008

Cilj delavnice bo spoznati eno od stop motion tehnik animiranja direktno pod kamero (pesek, barva, kolaž ali plastelin). Vsak udeleženec bo oblikoval zgodbo v odnosu do dane teme, ki jo bo kasneje izoblikoval v animirani film.
Delavnico bo vodila Špela Čadež, avtorica animiranih filmov, dobitnica številnih nagrad v Sloveniji in v tujini. Diplomo iz animacije je pridobila na priznani Likovni akademiji za medije v Kölnu, Nemčija.

Ob zaključku obeh delavnic bodo (predvidoma 29. in 30.11.) za vse udeležene potekale kratke postprodukcijske delavnice zvoka (z Matejo Starič) in montaže (z Janom Simončičem). Delavnici bomo zaključili v času festivala Animateka, ko bo produkcija delavnic javno predstavljena v Kinodvoru.

Delavnice bodo potekale v prostorih Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, Bežigrajski dvor, Dunajska 56 v Ljubljani. Kotizacija za eno delavnico je 75€, za dve delavnici 120€; v kotizacijo je vključen tudi katalog festivala Animateka in 40% popust na festivalsko kartico.
Obvezne prijave z vašo kratko biografijo (v njej opišite vase tehnično predznanje) ter vašimi pričakovanji, pošljite do ponedeljka, 10. 11. 2008 na e-mail naslov: famul3@siol.net. V primeru, da bodo na delavnicah še prosta mesta, bomo nove udeležence sprejemali tudi ob uvodnem srečanju v sredo, 12. 11. 2008. Več informacij v tajništvu šole, kontaktna oseba Tina Smrekar.

Produkcijske delavnice animiranega filma v sklopu pete edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka 2008, pripravljata Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart in Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.

21.10.08

[UNG] Predavanje arhitekta Borisa Podrecce, 6.11. ob 19.00 uri na dvorcu Zemono

Univerza v Novi Gorici v okviru cikla "Znanstveni večeri" vabi na predavanje prof. mag. arh. Borisa Podrecce z naslovom ISTO V DRUGEM - /Arhitektura ali arhikultura/ naslednji četrtek, 6. novembra 2008, ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.
Predavanju bo sledil razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. Oskar Kogoj, univ. dipl. ind. oblikovalec.

Prof. Boris Podrecca deluje trenutno v osmih evropskih deželah, kjer se srečuje z različnimi in specifičnimi okolji. Bistveno vprašanje je povezava splošnih, funkcionalnih in javnih parametrov z razpoznavno avtorsko podobo v arhitektonski stvaritvi.
Velika skrb za javni prostor - Podrecca jih je zasnoval več kot trideset - oz. prizadevanje za pridobitev klasične "civitas" je navkljub vsej današnji globalizaciji eno izmed glavnih vodil njegovega dela. Razkoraku med bogatimi, ki so vse bogatejši, in revnimi, ki postajajo vse revnejši, ter usihanju srednjega sloja, ki je bil protagonist javnega življenja, skuša Podrecca s svojo arhitektonsko vizijo uporno kljubovati.
www.ung.si

7.10.08

Gostili smo filmskega režiserja Rajka Grlića

Ob kopici udeležencev delavnice nam je dolgoletni profesor tokrat z izkušnjami in komentarji še začinil bolj in manj skrite prostore interaktivne samoizobraževalne zgoščenke in procesa ustvarjanja filma ter odkrito komentiral nekaj filmov mladih ustvarjalcev.