24.3.10

Gostovanje Robertine Šebjančič in Luke Freliha






V sredo, 31.3.2010 ob 10.45 bosta na šoli gostovala Robertina Šebjančič in Luka Frelih. Oba sta aktivna multimedijska umetnika, ki bosta predstavila svoje delovanje na področju sodobne umetnosti.

Predstavitev je odprta za javnost in brezplačna.
Vabljeni!


Več o gostujočima umetnikoma in njunih projektih si lahko preberete spodaj.


Robertina Šebjanič (1975) v svojih projektih deluje v različnih medijih v videu in ambientalnih postavitvah in širše zasnovanih multimedijsko / tehnoloških projektih v kontekstu sodobne umetniške prakse. Njeno delo je trenutno fokusirano v konstruiranje novih imaginarnih svetov - ter iskanja razmerja med resničnim in iracionalnim ter preigravanja z mejo gledalčeve čutne percepcije. Svoje ideje mnogokrat kontekstualizira v sodelovanju z drugimi avtorji ter jih preko interdisciplinarnega in neformalnega združevanja uresničuje v svojih delih. Njena video dela so v mnogih video kolekcijah prikazovana na referenčnih mednarodnih prizoriščih, med drugim v : HEP (HUMAN EMOTION PROJECT od 2009 -), Postaja DIVA predstavlja ( 15 del slovenske video umetnosti / historični presek), Videospotting etc...

Luka Frelih (1974) je računalniški programer in umetnik, heker s posebno naklonjenostjo prostemu programju in snovalec spletnih strani. Ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila in eden od avtorskih sodelavcev projekta Creative Commons Slovenija. Sodeloval je v mnogih projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost. Član Makrolaba, ASCII Art Ensemble in pionirskih net.art skupnostnih projektov: 7-11, Refresh, Remote-C. Sprogramiral instant ASCII kamero, net.art generator in več kot en spletni kartografski vmesnik za mobilne radijsko povezane GPS agente.

Frida V. je prost kartografski vmesnik za kolesa, prvič narejen za festival DEAF 2004 v Rotterdamu. Obiskala je že tri celine in se razvija vse odtlej - nova serija vse-v-enem Frida BOX prototipov je nastala 2009 in kartirala v Parizu. Frida V. je bila predstavljena tudi na razstavi Sodobna slovenska umetnost 95'05 - Teritoriji, identitete, mreže; v času rezidenčnega bivanja v New Yorku 2005/2006, na festivalu MFRU 2006, na festivalu Crash Test Dummy v Ljubljani in Münchnu, festivalu Piksel v Bergnu in v okviru projekta Orgnets leta 2007 v Pekingu. Pufination je interaktivna simulacija ekosistema, ki jo je razvil z Robertino Šebjanič in drugimi leta 2008 v Kiberpipi.


Pufinacija
( Robertina Šebjanič in Luka Frelih):http://www.ljudmila.org/pufination/

Pufiji ponazarjajo mikroorganizme, ki sobivajo v odprtem ekosistemu. Skupina objektov deluje kot občutljiva senzorska mreža. Obiskovalec se vplete v umetno uprizorjeno »biosfero« preko aktivne, na senzorjih temelječe interakcije.
Brez interakcije Pufinacija ni popolna. Glavnega akterja ni, vsi sobivamo.

Projekt izpostavlja odnos do sobivajočih kot pomemben del lastnega preživetja posameznika. V Pufinaciji se znajdemo znotraj simulirane projekcije našega vsakdana. Decentraliziran nadzor, odziv na bližnje dražljaje in sledenje preprostim pravilom – to združuje robote in gledalca v Pufinacijo

Roboti Pufi so zasnovani na platformi Arduino. Med sabo komunicirajo po brezžičnem omrežju, z ljudmi pa prek dotika, zvoka, svetlobe in tresenja.


Udeleženec v projektu prevzame vlogo voznika in soustvarjalca digitalnih vsebin. Sistem upravlja in nadzira prek enostavnega vmesnika na krmilu kolesa.

Usklajen nabor programske in strojne opreme omogoča samodejno kartiranje odkritih brezžičnih računalniških omrežij, enostavno snemanje z lokacijo in ikono označenih posnetkov in priložnostno sinhroniziranje s strežnikom na internetu.

Raziskovalec lahko analizira zbrane podatke in naredi zemljevide raziskanega območja, ki predstavijo nevidna informacijska polja v njem.