3.12.08

Masterclass Georges Schwizgebel


iz filma Retuše/Retouches, Georges Schwizgebel

na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart
v ponedeljek 8. decembra ob 13.00 uri

Na otvoritveni dan Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka vas vabimo na javno predavanje rezidenčnega umetnika letošnje jubilejne pete edicije ter dobitnika glavne nagrade na Animateki pred dvema letoma za film Jeu.
Ravno tako v ponedeljek bo ob 20.00 uri kot otvoritev festivala v Kinodvoru predvajana retrospektiva njegovih filmov, po projekciji pa še otvoritev razstave njegovih del.

Georges Schwizgebel (Švica) je eden najbolj poznanih filmskih ustvarjalcev v svetu animacije. O njegovi osebnosti in delu pričajo številni dokumentarni filmi, posvetila in retrospektive.
Vsestranski avtor petnajstih kratkih filmov je bil nagrajen na festivalih v Cannesu, Annecyju, Zagrebu, Hirošimi, Stuttgatu, Ottawi in Espinhu. Njegova filma 78 stolpov (78 tours, 1985) in Pot v brezno (La course à l’abîme,1992) je festival v Annecyju leta 2006 uvrstil na seznam stotih najvplivnejših animiranih filmov. Človek brez sence (L’homme sans ombre, 2004), prvo sodelovanje s Kanadskim filmskim skladom, je požel sedemnajst mednarodnih nagrad. Čeprav je sprva uporabljal rotoskopiranje, je to orodje kasneje zamenjal za svobodnejši pristop, ki ga zaznamujeta prosto nanašanje barv in pogosta uporaba geometrijskih likov.
Poleg filmov je ustvaril tudi gledališke scenografije in televizijsko grafiko, oblikoval plakate in stenske poslikave ter sodeloval na številnih umetniških razstavah.

Predavanje bo potekalo v angleščini.
Več o avtorju na: www.swissfilms.ch/portraits.asp in v monografiji Des peintures animeés / Die laufenden Farbbilder / Animated paintings; Olivier Cotte, Editions Heuwinkel, 2004.