23.12.08

FAMUL V KINODVORU - Izbor iz letne produkcije 2007/08


Kinodvor, Kolodvorska 13, 1000 Ljubljana
Torek, 6. januarja, ob 17.00 uri


Izbor iz letne produkcije 2007/08 Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart

Predstavljamo izbor študentskih filmov in animacij študijskega leta 2007/08 na oddelku Digitalni mediji. Predstavljena dela segajo od vaj 1. letnika do diplomskega filma, od animacije o verigi prehranjevanja do zgodbe o starcu, ki igra violino ljudem na smrtni postelji ali najstniških ropov, ki se tragično končajo.

Program:
Prehranjevalna veriga, Miha Šubic (animirani film, 2' 30'', 2008)
Inkinme, Tina Tavčar (animirani film, 2´10˝, 2008)
Goslač, Matej Kolmanko (igrani fim, 8', 2007)
Strah, Maruša Melik (igrani film, 9'17'', 2008)
10 minut proti celemu življenu, Matic Grgič (igrani film, 25'43'', 2008)
Šah Mat, Miha Šubic (igrani film, 15'39'' , 2008)

zgoraj: iz filma Šah Mat, Miha Šubic

18.12.08

Famul je začasno posvojil kip


Večji moški je del družine 5 kipov Simona Macuha, ki so šli v začasno posvojitev na potep po Sloveniji. Kipi so del razstave Premiera 17 v Galeriji sodobne umetnosti Celje, kjer smo na otvoritvi kip tudi začasno posvojili. Avtorja zanima, kaj se bo s kipom dogajalo, zato ste vabljeni, da pošljete fotografije kipa v posvojitvenem okolju na naslov: simon.macuh@guest.arnes.si .

17.12.08

Pravljično mesto


Ljubljanski Park Zvezda je tradicionalno prizorišče pravljičnih doživetij, ustvarjalnih delavnic in prihoda Dedka Mraza. Letos Šola uporabnih umetnosti sodeluje z Mini Teatrom - študentke Ambienta Tina Antič, Alja Drame, Ana Lihteneker, Mateja Lukežič in Mateja Žabjek, so pod mentorstvom Irene Pivka oblikovale scenografije in opremo prostora za oder ter šotore za otroške delavnice pravljičnega mesta. Za to so uporabile so svoje, posebej za to priloznost ustvarjene, avtorske ilustracije.
Podrobni seznam prireditev, ki bodo potekale od 19. do 30. 12. v pravljičnem mestu: www.ljubljana.si
ilustracija Mateje Lukežič

16.12.08

Razstava semestrske produkcije v petek 19. 12. po 20.00 uri


Želimo Vam obilo sreče v prihajajočem letu 2009 in Vas

V petek 19.12. 2008 po 20.00 uri vabimo na že petnajsto
Razstavo semestrske produkcije 2008/09 v prostorih šole na Dunajski 56 v podhodu Bežigrajskega dvora, kjer se bodo s filmi, fotografskimi projekti, risbami ter drugimi projekti predstavili študentje šole.
Razstava bo odprta tudi 22. in 23. decembra med 10.00 in 15.00 uro.

na sliki: Iz kuhinjske kolekcije ZateZame, Iva Renčelj, Ambient

3.12.08

Pripovedovanje zgodbe za avtorje animiranega filma/ Storytelling for Animators

Javno predavanje prof. Josepha Janetija
na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v sredo, 10. decembra ob 10.00 uri

V sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka vas vabimo na predavanje Pripovedovanje zgodbe za animatorje/ Storytelling for Animators, v katerem nas bo pisec in profesor scenaristike Joseph Janeti popeljal skozi svoje delo z ustvarjalci animiranih filmov. Prof. Janeti se osredotoča na specifiko zgodbe v animiranem filmu in s svojim načinom dela avtorjem animacij pomaga izboljšati kakovost in karakterje v njihovih filmih, da se bolje prilegajo vizualnemu jeziku animacij. Temelj predavanja predstavljajo animirani filmi Janetijevih bivših študentov iz Azije, ZDA in Evrope, večina od njih so filmi, nagrajeni na različnih festivalih, ob katerih nam bo Janeti predstavil razvoj programa in teme, ki jih le-ta obravnava.
Predavanje je mišljeno kot interaktivno, vprašanja so torej ne le dobrodošla, temveč bodo, upamo, predstavljala osnovo za diskusijo o tej zanimivi in izzivalni temi. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Joseph Janeti
je predaval na mnogih univerzah in festivalih po ZDA, Aziji in Evropi, mednarodno razvil več programov za kreativno pisanje, vključno s predmetom pisanje za avtorje animiranega filma ter raziskovanje zavesti in dela s podzavestjo preko sanj in samohipnoze za kreativno samospoznanje; je scenarist in svetovalec za zgodbo ameriškim in evropskim filmskim podjetjem, odkril in organiziral prvo turnejo Cirque du Soleil, bil je izvršni podpredsednik Monarch Pictures, produciral je dokumentarce, gledališke igre, opere in koncerte; ima dva doktorata: iz literature/zgodovine ter klinične psihologije. Trenutno je gost Mednarodne šole IEDC-Poslovna šola Bled.

Masterclass Georges Schwizgebel


iz filma Retuše/Retouches, Georges Schwizgebel

na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart
v ponedeljek 8. decembra ob 13.00 uri

Na otvoritveni dan Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka vas vabimo na javno predavanje rezidenčnega umetnika letošnje jubilejne pete edicije ter dobitnika glavne nagrade na Animateki pred dvema letoma za film Jeu.
Ravno tako v ponedeljek bo ob 20.00 uri kot otvoritev festivala v Kinodvoru predvajana retrospektiva njegovih filmov, po projekciji pa še otvoritev razstave njegovih del.

Georges Schwizgebel (Švica) je eden najbolj poznanih filmskih ustvarjalcev v svetu animacije. O njegovi osebnosti in delu pričajo številni dokumentarni filmi, posvetila in retrospektive.
Vsestranski avtor petnajstih kratkih filmov je bil nagrajen na festivalih v Cannesu, Annecyju, Zagrebu, Hirošimi, Stuttgatu, Ottawi in Espinhu. Njegova filma 78 stolpov (78 tours, 1985) in Pot v brezno (La course à l’abîme,1992) je festival v Annecyju leta 2006 uvrstil na seznam stotih najvplivnejših animiranih filmov. Človek brez sence (L’homme sans ombre, 2004), prvo sodelovanje s Kanadskim filmskim skladom, je požel sedemnajst mednarodnih nagrad. Čeprav je sprva uporabljal rotoskopiranje, je to orodje kasneje zamenjal za svobodnejši pristop, ki ga zaznamujeta prosto nanašanje barv in pogosta uporaba geometrijskih likov.
Poleg filmov je ustvaril tudi gledališke scenografije in televizijsko grafiko, oblikoval plakate in stenske poslikave ter sodeloval na številnih umetniških razstavah.

Predavanje bo potekalo v angleščini.
Več o avtorju na: www.swissfilms.ch/portraits.asp in v monografiji Des peintures animeés / Die laufenden Farbbilder / Animated paintings; Olivier Cotte, Editions Heuwinkel, 2004.